Ooit liep ik ergens langs een ruimte waar met video’s gewerkt werd. Door de open deur zag ik videobeelden van Frank Zappa. Steve Vai was heel even in beeld en van wat ik zag kreeg ik het idee dat hij niet alleen bezig was met tweehandig op de hals spelen a la Van Halen maar ook nog met de handen over kruis ging en weer terug! Zoiets moet ik dan natuurlijk ook proberen. Het bleek aanzienlijk lastiger dan ik dacht. Uiteindelijk had ik hierdoor wel een nieuwe variant op two hand tapping.

Wat Steve Vai feitelijk speelde was overigens veel eenvoudiger. Hij gebruikte zijn rechterhand als een capo, en met zijn linkerhand speelde hij hammer-ons en pull offs. Het ging hier om de outro van Stevie’s Spanking. Had ik eigenlijk ook gelijk moeten herkennen voor wat het was, aangezien ik ooit les had samen met een hard-rock gitarist, die dat ook deed.

Terwijl ik er volkomen naast zat kwam er toch iets grappigs uit. Fouten kunnen dus soms heel interessante dingen opleveren. Een wereldberoemde voorbeeld hiervan is Edward Van Halen. Toen een journalist hem vroeg hoe hij aan zijn originele stijl kwam, was zijn antwoord dat het hem nooit lukte om iets letterlijk na te spelen.

28 – 12 – 2006