Je krijgt tegenwoordig makkelijk het idee dat je alleen succesvol met je muziek bezig bent, als je voetbalstadions kunt vullen, en miljoenen cd’s verkoopt. Kijk je in de muziekgeschiedenis dan krijg je een heel ander beeld. Veel van de namen die we nu nog steeds kennen, waren in de ogen van hun tijdgenoten een stuk minder succesvol. Van de door tijdgenoten als succesvolle beschouwde muzikanten kennen we er nu ongetwijfeld een groot aantal niet meer.

Wat succes voor jou is, hangt er helemaal van af wat je wilt bereiken. Het helpt als je in staat bent je eigen successen te herkennen, en waarderen. En ook een klein succes is een succes. Hier volgen enkele historische (niet altijd even vrolijke) snap-shots over ‘succesvolle’ mensen in willekeurige volgorde:

1.

Een journalist stelde Frank Zappa ooit de vraag of hij het niet vervelend vond dat hij niet als gitaargod gezien werd. Zappa’s antwoord hierop was “Er zijn 3 of 4 mensen die me als gitaargod beschouwen. En dat is toch beter dan niets!”.

2.

Bijna iedereen die klassieke gitaar leert spelen komt op een gegeven moment in aanraking met de muziek van Tarrega. Eén van de weinige grote namen in de geschiedenis van de klassieke gitaar. Tarrega gaf les in de stad waar hij woonde. Er had zich om hem een kring van leerlingen verzameld die hem als de grote gitaarmeester beschouwde. Hij trad verder niet in het openbaar op, en zijn bekendheid viel dan ook, zeker gemeten met huidige standaarden, erg mee. Zijn dagen sleet hij met oefenen, componeren, en het arrangeren van werken voor andere instrument voor de gitaar. Naast zijn lessen kwamen zijn vrienden hem thuis opzoeken om naar hem te luisteren, en als hij daar genoeg van had, ging hij naar andere vrienden om daar te spelen. Openbare optredens deed hij niet. Hij was ervan overtuigd dat de gitaar te zacht was om in concertzalen te spelen.Vergelijk je dat met leven van een popster van vandaag, dan lijkt dat nauwelijks een successtory. Toch lukt het zijn composities om de man nu al meer dan een eeuw te overleven, hebben vrijwel alle grote klassieke gitaristen wel iets van hem opgenomen, krijgen de meeste gitaarstudenten wel eens een stuk van hem als oefenmateriaal, en zou de ontwikkeling van de klassiek gitaar zonder hem er heel anders uitgezien hebben.

3.

Vincent van Gogh is de schepper van een aantal van de duurste schilderijen ter wereld. Het is ook één van de weinige schilders die iedereen bij naam kan noemen, en waarvan iedereen wel een aantal schilderijen zal herkennen. Tijdens zijn leven was hij in commerciële zin echter een volslagen mislukking. Hij verkocht uiteindelijk één schilderij.

4.

Tubular Bells van Mike Oldfield, Swordfishtrombones van Tom Waits, en de Harry Potter boeken zijn slechts enkele voorbeelden van succesvolle produkten die in eerste instantie jarenlang als oninteressant werden gezien door de ‘experts’ die bepalen of iets uitgegeven wordt of niet. En ook voor de Beatles scheelde het weinig of ze hadden nergens een contract gekregen.

5.

Bach was als cantor eigenlijk tweede keuze, maar ze moesten toch wat. Zijn muziek is na zijn dood decennia lang niet gespeeld.

6.

Mozart stierf arm, Rembrand stierf arm, Plato moest vergif slikken, Robert Johnson is vermoord, Jaco Pastorius is voor een nachtclub doodgeslagen door een uitsmijter, de zanger van INXS pleegde zelfmoord, en toen Jimi Hendrix zo oud was als ik nu was hij al jaren dood…

 

En de meningen over Assurancetourix (die tegenwoordig in Nederland Kakofonix heet) zijn ook al verdeeld…

28 – 12 – 2006